8 manieren om je planten op natuurlijke wijze stikstof en fosfor te geven

Als je bij je planten tekenen ziet als: gele bladeren, langzame groei, slecht ontwikkelde stengels, dan hebben ze misschien een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals stikstof en fosfor. Lees verder en we vertellen je hoe je dit op een natuurlijke manier kunt oplossen.
8 manieren om je planten op natuurlijke wijze stikstof en fosfor te geven

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 19 april, 2024

Als je naar je tuin kijkt en merkt dat hij er niet meer hetzelfde uitziet en dat de bladeren groener zijn geworden en eerder geel, dan is het misschien tijd om wat fosfor en stikstof toe te voegen om je planten te bemesten. Als dit klinkt als jouw geval, lees dan snel verder, dan vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen, namelijk op natuurlijke wijze!

Waarom zijn fosfor en stikstof nodig voor planten?

Zowel stikstof als fosfor zijn fundamentele voedingsstoffen voor het leven van je planten, of het nu tuin-, buiten- of kamerplanten zijn. Wat betreft stikstof kunnen we zeggen dat het een vitaal element is voor de synthese van eiwitten en aminozuren (Spaanse link), waaronder DNA.

Stikstof is overvloedig aanwezig in de natuur, aangezien het 78% uitmaakt van de lucht die we inademen. Het moet echter aan de bodem worden gebonden zodat het door de wortels kan worden opgenomen.

En zelfs als het in verschillende vormen wordt gevonden, kan het soms niet beschikbaar zijn voor planten. Dit omdat het verloren gaat door verschillende processen, zoals erosie, vervluchtiging en uitspoeling.

Aan de andere kant wordt fosfor op verschillende manieren gebruikt door planten, door tussenkomst in een grote verscheidenheid aan processen (Spaanse link), van de opslag en overdracht van energie tot de vorming van structuren (wortels, zaden, vruchten); omdat het een basiscomponent is in de macromoleculen van nucleïnezuren en fosfolipiden.

Fosfor is afkomstig van dierlijke producten; en 90% ervan is beschikbaar in de bodem. Eenmaal toegevoegd wordt het echter snel omgezet in minder oplosbare verbindingen. Daarom wordt slechts een klein deel opgenomen door de plant en na verloop van tijd neemt de beschikbaarheid steeds verder af.

Tekenen dat je planten fosfor en stikstof nodig hebben

Er bestaan laboratoriummethoden om de hoeveelheid stikstof in de bodem te bepalen door de mineralisatie via incubaties te beoordelen. Niet iedereen van ons heeft de apparatuur of kennis om dit te doen, maar we kunnen de planten observeren.

Gele bladeren zijn meestal het meest opvallende symptoom, vooral als ze oud zijn. Deze beginnen bleek te worden, vanaf de nerven, en worden steeds bleker, totdat ze afvallen en afvallen.

Andere symptomen die geassocieerd worden met stikstofgebrek zijn dun of schaars gebladerte, dunne stengels en een algemene uitstraling van zwakte. Je kunt dit opmerken als je ze vergelijkt met andere exemplaren van dezelfde soort in een naburige tuin of park.

Wat fosforgebrek betreft, zijn de symptomen die bij planten worden waargenomen (Spaanse link) als volgt:

  • Donker gekleurde bladeren.
  • Achterblijvende groei.
  • Onseizoensgebonden bloei.
  • Slecht ontwikkelde bladeren en wortels.
  • Voortplantingsorganen worden aangetast.
  • Uitgekiemde zaden die niet ontkiemen.

De beste natuurlijke manieren om fosfor en stikstof toe te voegen aan je planten

Een moestuin bijhouden
Er zijn veel manieren om stikstof en fosfor aan de grond toe te voegen om je planten op een natuurlijke manier te bemesten, zonder dat je een meststof hoeft te kopen.

Om de bovenstaande symptomen te corrigeren en je planten weer in hun gelukkige, gezonde staat te krijgen zijn er veel opties. Zo zijn er meststoffen op de markt waarmee je dit kunt bereiken die verschillende nuttige voedingsstoffen bevatten.

Er zijn echter ook manieren om op natuurlijke wijze stikstof en fosfor aan planten toe te voegen, zonder zelfs maar een meststof te hoeven kopen. Laten we eens kijken welke alternatieven er zijn!

1. Natuurlijke gecomposteerde meststof

Composteren is een proces waarbij men organisch afval gebruikt om een natuurlijke meststof te maken. Het resultaat, compost genoemd, is een product dat rijk is aan nuttige micro-organismen en verschillende voedingsstoffen, waaronder fosfor en stikstof.

Deze methode is erg economisch. Het maakt het niet alleen mogelijk om hulpbronnen te gebruiken die al beschikbaar zijn, maar het vermindert ook de hoeveelheid afval die moet worden weggegooid. Groente- en fruitresten, eierschalen en plantenbladeren kunnen hiervoor worden gebruikt. Het is niet aan te raden om er vlees, olie, zuivelproducten of brood in te verwerken.

2. Stikstofbindende planten

Er zijn een aantal planten die op een natuurlijke manier bijdragen aan het stikstofbindende proces voor je planten. Een van deze planten zijn peulvruchten, omdat ze een symbiose aangaan met bepaalde bacteriën (Rhizobium). Dit is dus uitstekend nieuws, want naast het verbeteren van de kwaliteit van de bodem en het leven in je tuin, kun je ook een voedingsproduct krijgen.

Vind je dit een leuk artikel? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Drie veelgemaakte fouten bij het maken van zelfgemaakte compost

3. Koffiedik om op natuurlijke wijze stikstof aan je bodem toe te voegen

Koffiedik
Koffiedik voorziet planten van verschillende noodzakelijke voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en kalium, naast de eerder genoemde stikstof en fosfor.

Er wordt gezegd dat koffiedik zeer heilzaam is voor planten, omdat het ze voorziet van verschillende noodzakelijke voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en kalium, naast de eerder genoemde stikstof en fosfor.

Dit is een heel eenvoudig en budgetvriendelijk alternatief. Je hoeft alleen maar het koffiedik te bewaren (nadat je koffie is gezeefd) en te wachten tot het droog is, voordat je het in je tuingrond stopt.

4. Wormenhumus

Wormenhumus is nog zo’n wonder waarmee je op een organische manier stikstof en fosfor aan je planten kunt toevoegen. Het ontstaat bij een proces waarbij regenwormen organisch materiaal afbreken door de werking van hun enzymen en hun microbiota.

Om het te maken, heb je eerst een gesloten bak nodig, de vermicomposter. Je kunt er een kopen voor dit doel, hem maken van houten planken of een container hergebruiken.

Kies een plek met weinig licht, een relatief lage temperatuur (20 °C) en een hoge luchtvochtigheid. Plaats vervolgens de bak, bereid de bodem voor (het kan karton zijn), voeg de wormen en het voedsel toe, en wacht op je organische meststof.

Bij gebruik in potten of in de tuin is het aan te raden om de bovenste laag grond te verwijderen om deze te vernieuwen, en deze vervolgens te vervangen door de wormenhumus.

5. Mariene producten om stikstof aan je grond toe te voegen

Je kunt andere bronnen van fosfor voor je planten organisch toevoegen met mariene producten, die rijk zijn aan fosfor. Dit zijn bijvoorbeeld vismeel en krabschalen.

6. Bekalken

Het bekalkingsproces verwijst naar het gebruik van een alkaliserend materiaal dat aan de bodem wordt toegevoegd om de zuurgraad ervan te verlagen. Daardoor neemt de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen (zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en molybdeen) toe. Bovendien reactiveert dit de microbiële activiteit.

Bij dit proces worden verschillende materialen gebruikt. Sommige zijn organisch en andere zijn anorganisch. Onderzoek over dit onderwerp wijst op enkele voordelen van het gebruik van dolomietkalk en calciumcarbonaat.

Merk op dat dit zeer sporadisch moet gebeuren (om de twee of drie jaar) en zonder te overdrijven. Het kan ook gedaan worden vóór het planten, om de grond voor te bereiden.

7. Meststoffen voor planten

Verschillende soorten kunnen worden gebruikt als meststoffen voor planten, net als de pioniers om een veld voor te bereiden. Dit is het geval bij de raap of Brassica rapa.

Wereldwijd wordt deze veel geteeld en als groenbemester beschouwd. De resultaten van verschillende onderzoeken (Spaanse link) geven aan dat deze plant helpt bij het recyclen van voedingsstoffen, waaronder stikstof en fosfor.

8. Mycorrhizae

Dit is de naam voor de symbiose tussen schimmels en bepaalde planten, vooral in de wortels van vaatplanten. Mycorrhizae verbeteren de opname van voedingsstoffen en spelen een doorslaggevende rol bij fosfor.

Het is mogelijk om dit type associatie te implementeren via een proces dat, hoewel enigszins complex, de moeite waard is. De stappen zijn als volgt:

  • Verzamel mycorrhizae op boomwortels of op planten zoals peulvruchten, granen, uien en bakbananen. Ze zien eruit als kleine witte balletjes.
  • Vervolgens kun je ze op een doek leggen en in de schaduw laten drogen.
  • Het is aan te raden om een substraat voor te bereiden, dat wormenhumus kan bevatten.
  • Zodra de korrels droog zijn, kan je ze vermalen en mengen met de aarde.
  • Het substraat moet je vervolgens in een bed leggen om de mycorrhiza te cultiveren.
  • Daarna kan je zaden van peulvruchten of bepaalde grassen zaaien.
  • Na een paar maanden kunnen de stengels van deze planten worden afgeknipt, de irrigatie wordt opgeschort en de container wordt geleegd om de mycorrhiza’s te oogsten.

De voordelen van het gebruik van organische meststoffen om stikstof en fosfor 

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van deze technieken die we in dit artikel hebben uitgelegd, is dat je helpt om de grond te vernieuwen door op een natuurlijke manier stikstof en fosfor aan je planten toe te voegen. Je gebruikt dus geen chemicaliën of neemt geen toevlucht tot in de winkel gekochte producten die niet alleen duurder zijn, maar ook vaak plastic gebruiken bij de opslag.

Bovendien, ook al voegen niet-natuurlijke meststoffen een goede hoeveelheid stikstof, fosfor of kalium toe (waardoor ze snel effect hebben), het probleem is dat ze ook snel vervagen.

Daarom zal het altijd nodig zijn om biologisch te bemesten voor een langduriger effect. Tot slot is het beste van organische meststoffen gebruiken om stikstof aan je grond toe te voegen, dat je dit thuis kunt doen zonder dat het veel geld kost en met een beetje geduld, zodat je kunt genieten van de voordelen van langzaam tuinieren of biologisch tuinieren, zoals sommige mensen het noemen.

Dus waar wacht je nog op? Probeer deze methoden eens uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.